Løbehjul til børn

At købe løbehjul til børn er ofte forbundet med mange tanker: Udvalget er enormt, og imens du som forælder eller bedsteforælder helt sikkert tænker i sikkerhed og komfort, lader børnene sig mange gange forføre af design og coolness-faktor.

Herunder har vi samlet en række tips og gode råd til de ting, du skal være særligt opmærksom på, når du køber løbehjul til børn.

Kvikguide: 5 hurtige om løbehjul til børn

Kan du slet ikke vente med at komme i gang – eller orker du bare ikke at læse vores lange guides? Frygt ej. Vi har nemlig samlet de 5 vigtigste ting at huske på, før du køber løbehjul til børn:

  • Til de helt små (2-3 år) bør du vælge et løbehjul med tre hjul for bedre balance og sikkerhed.
  • Overvej en model med justerbar bar (styr), således at du kan tilpasse løbehjulet barnets højde. Baren skal nå barnet til mellem hofteben og talje el. cirka til navlen.
  • Uanset barnets alder, bør du gå efter et løbehjul, som er let og stabilt. Særligt til de helt små er det vigtigt med et let løbehjul, som de kan håndtere.
  • Jo større hjul løbehjulet har, desto lettere og mere komfortabelt vil det være for barnet at køre på. Overvejer du/barnet et trick løbehjul, skal du være opmærksom på, at det kræver flere kræfter at køre på disse løbehjul, da de har mindre hjul end alm. “transportløbehjul”. Du kan derfor heller ikke forvente samme høje fart.
  • Skal løbehjulet kunne medbringes til bedsteforældre, venner eller i børnehaven, kan det være praktisk at vælge en foldbar model.

Barnets alder: 2 eller 3 hjul?

Selvom der er kæmpe forskel på børns udvikling, er der en række finmotoriske færdigheder, som bare ikke kan være udviklet før barnet er fyldt 3-4 år. Samtidig, er det også først dér, at de små begynder at finde ud af, at pludselige bevægelser m.m. rent faktisk kan have en konsekvens.

Til de helt små (2-3 år) anbefaler vi altid, at du vælger en løbehjul med tre hjul.

Måske har din to-årige allerede knækket koden på en løbecykel, måske kan han/hun fint gå på line til gymnastik. Men det er altså bare ikke det samme som at køre på et to-hjulet løbehjul.

På et to-hjulet løbehjul skal barnet kunne flere ting på een gang: Styre til siderne med sine hænder, holde balancen med den ene fod, holde øje med omgivelser/trafik m.m.

På et tre-hjulet løbehjul er der oftest en “selvbalancerende” funktion, som sørger for at løbehjulet ikke vælter, når barnet glemmet at lægge vægten mit på decket. Yderligere, holder et trehjulet løbethjul også bedre retning, når barnet kigger sig over skulderen eller lige skal se til siden.

Kvalitet og sikkerhed

Kvalitet og sikkerhed hænger meget ofte sammen. Meget. Ofte.

Der findes på verdensplan tusindvis af forskellige løbehjul til børn – og langt de fleste modeller er heldigvis produceret efter alle kunstens regler og lever op til myndighedernes kvalitetskrav.

Desværre er der dog enkelte af de dårligste løbehjul, som finder vej til Danmark, typisk via kræmmermarkeder i Sydeuropa – og disse løbehjul har det altså med at gå i stykker under brug.

Opbevaring og transport

Skal dit barns løbehjul med sydpå i sommerferien, til bedsteforældre i weekenden eller frem og tilbage til børnehaven, er det en god ide at undersøge hvor let og hvor meget de forskellige modeller kan foldes.

Nogle modeller kan “knækkes” på midten, imens man på andre også kan klikke grebene på styret/baren ind. Enkelte modeller kommer tilmed med en praktisk lille transporttaske.

Selvom en producent skriver, at deres løbehjul til børn kan foldes sammen, er det ikke altid sikkert, at børn faktisk kan klare opgaven selv. Et kliksystem kan både være besværligt og give klemmelus – så tjek lige, at det er lavet ordentligt.