Trick løbehjul

Trick løbehjul er designet og udviklet til tricks. Punktum. De kan hverken foldes eller justeres i højden – men til gengæld er de lette, kraftige og ekstremt underholdende at køre på. Smilet er næsten ikke til at holde tilbage, når først man får et godt trick løbehjul under fødderne.

Er du i tvivl om hvilket trick løbehjul, du skal vælge, følger her en guide til de ting, du skal være opmærksom på, når du køber dit første/næste trick løbehjul.

Trick løbehjul

Kvikguide: 5 hurtige om trick løbehjul

Trænger du til luft i kinderne – og KAN du bare ikke vente med at komme i gang? Så nøj’s bare med disse 5 tips til køb af trick løbehjul.

  • ER det i det hele taget et trick løbehjul, du søger – eller er du blot faldet få det rå design? Skal løbehjulet primært bruges til transport, vil du hurtigt fortryde, at du ikke valgte et “klassisk løbehjul” med større hjul og bedre komfort.
  • Dit første løbehjul? Det kan være fristende at sammensætte et custom løbehjul, som matcher din stil – men du risikerer desværre også, at samleprojektet tager pusten og interessen fra dig. Køb hellere et komplet trick løbehjul, som er ready to rumble.
  • Køb den rigtige størrelse. Handlebars på et trick løbehjul kan IKKE justeres op/ned.
  • Skal du udføre hop og tricks, kan det stort set aldrig betale sig at købe et billigt trick løbehjul. Om du vejer 40 eller 80 kilo vil trykkraften på dit løbehjul være hård, når du hopper på det. Google evt. “Tryk / kraft pr. arealenhed” for mere info. Du skal derfor også tage producentens vægtangivning alvorligt.
  • Husk hjelmen!

Trick løbehjul eller ej?

Før du eller dine forældre svinger dankortet, er det en god ide at få slået fast, om det virkelig er et trick løbehjul, som passer bedst til dine ønsker og behov.

Hvis du planlægger at udføre hop og tricks – og generelt er meget hård ved dit løbehjul, er der ingen tvivl: Så skal du vælge et trick løbehjul.

Hvis du derimod er “cruiser-typen”, som oftest bare skal bruge løbehjulet til transport til og fra skole, arbejde el.lign., bør du kraftigt overveje at købe et klassisk løbehjul i stedet.

Custom eller komplet løbehjul?

Mange mærker er begyndt at sælge løsdele, således at du kan sammensætte dit helt eget løbehjul. Men hvad bør man egentlig købe?

Vælger du cusom, kan du udskifte dele m.m., hvis der sker skade.

Vælger du et komplet trick løbehjul er det en god ide at undersøge om de forskellige dele kan skiftes, skulle der ske skade.

Customs kan hurtigt løbe op og bliver ofte dyrere end tilsvarende komplette sæt. Omvendt kan du, når en del går i stykker, nøjes med at skifte dén frem for at skulle ud og købe et nyt løbehjul.

Stop! Har du styr på bremserne?

Over de seneste par år har der sneget sig en trend ind på løbehjulsmarkedet, som går på at man skal køre uden bremser, hvilket er en rigtig dårlig ide, hvis du har tænkt dig at bruge dit trick løbehjul i trafikken.

Der findes to typer bremser, du kan vælge imellem: “fjeder” eller “flex fender”:

Fjeder-bremsen ses ofte på børneløbehjul, klassiske transportløbehjul og trick løbehjul i den billige ende af skalaen. Denne type bremser fungerer fint – men vil med tiden blive sløv, begynde at larme/skramle og skulle skiftes.

Flex benderen består af ét stykke metal, som er bøjet/formet, så det lægger sig over hjulet. For at bremse, skal du træde metalpladen ned mod hjulet. Jo mere slidt dit hjul er, desto mere slider du også flex benderen. Har en kortere levetid en fjederbremsen men larmer til gengæld ikke.

Størrelsesguide: Hvilken størrelse skal man vælge?

For at indsnævre udvalget en smule, bør du starte med at slå fast hvilken størrelse, du er på udkig efter. Er du vant til at køre på et klassisk løbehjul, bør du se nærmere på vores størrelsesguide, idet du ikke altid kan regne med, at størrelsen på dit trick løbehjul skal være den samme.

Langt de fleste producenter bruger “alder/age”, når de angiver en størrelse. Hos Scoot.dk foretrækker vi at kende brugerens højde, når vi rådgiver i valg af størrelse.

Vil du være helt sikker på at du får et løbehjul, som passer til din højde, bør du både kende din totale højde + højden til punktet mellem din hofte og din navle, når du går i byen for at købe dit nye trick løbehjul.

Herunder er en vejledende størrelsestabel til valg af trick løbehjul.

Højde, totalHøjde, ml.hofte/navleAlderLøbhjul str.
Eksempel 1111
Eksempel 2222
Eksempel 3333
Eksempel 4444
Eksempel 5555
Eksempel 6666

Vælger du at sammensætte et custom løbehjul, er der lidt flere faktorer, som kan spille ind ift. valg af størrelse. Her kan du nemlig mixe og matche de enkelte dele, så de passer til dine ønsker og behov.

Deck størrelse

Udover højden på dit løbehjul, er deck størrelsen det vigtigste at have styr på. En god tommelfingerregel er, at dit deck skal være cirka ligeså langt som afstanden mellem dine skuldre.

Start evt. ud med at gå efter dit skuldermål og juster så efter behov ved indkøb af dit næste løbehjul el. udskiftning af deck på dit custom.

Hjulstørrelse

De fleste standardmodeller kommer med 100 eller 120 mm hjul, men de fås også i andre størrelser. Start evt. med at kør’ på 110 mm og justér størrelsen efter behov. Standardstørrelsen er som regel valgt af en årsag.

Vægt

Selvom det kan virke ekstremt at skæve til vægten, når du køber dit første trick løbehjul, kan det faktisk have stor betydning ift. at få en god førstegangsoplevelse, når du tager hul på at lave hop og tricks.

Vælg derfor en model, som ikke er for tung. Står valget imellem 3-4 løbehjul, som mere eller mindre kan og koster det samme, bør du gå efter det letteste, såfremt der ikke er sparet på kvaliteten for at få vægten ned.

Sikkerhed, sikkerhed, sikkerhed!

Risikoen for at vælte på et trick løbehjul er som udgangspunkt den samme som ved kørsel på alm. løbehjul. Dog har de fleste riders en tendens til at køre lidt mere aggressivt på trick løbehjulene, hvilket naturligvis øger risikoen for styrt og skader.

HUSK derfor, at du ALTID skal bruge sikkerhedsudstyr, når du løber på løbehjul. Også selvom du “bare lige” skal ned til en buddy lidt længere nede ad vejen.

Vælter du på et løbehjul i fart, er der garanti for skræmmer – så sørg nu for, som minimum, at have hjelm på, når du er ude at køre! Vi anbefaler selvfølgelig også, at du bærer knæ-, albue- og evt. håndledsbeskytter. Tiden, det tager, at iføre sig hjelm + beskyttelse er godt givet ud som alternativ til f.eks. 8 uger med benet i gips.